Blog

Espai on aniré explicant o ampliant informació sobre les làmines de la botiga  per si voleu conèixer més en profunditat.



        Calendari dels Sabbats ( La Roda de l'any)


Els Sabbats són unes festes paganes que antigament, la cultura celta celebrava, aquestes tenien relació amb la natura, l'agricultura i els canvis d'estació. La gràcia d'aquestes festivitats és que encara perduren i celebrem actualment, però sense saber exactament per què, com si fos per inèrcia. Però penso que si coneixem el perquè festejam aquestes dates i quin sentit tenen les fa més màgiques i ens permet connectar-hi.
Si heu comprat el calendari dels sabbats, trobareu una breu explicació de la festivitat i algunes pràctiques que podeu fer durant aquell dia. Jo miro de fer-les totes i seguidament us facilitaré informació d'alguna de les receptes que apareixen per si les voleu dur a la pràctica.

IMBOLC
Fer la creu de Brígida.
Creu Brigida

OSTARA
Panets de Pasqua

Vaig treure la recepta de la web Pemberly Cup & Cakes

Temps de preparació: 3 hores 30 min
Temps de cocció: 20 min

Ingredients:
Tos han d'estar a temperatura ambient.

300 ml de llet sencera
55 gr de mantega
520 gr de farina de força
75 gr de sucre superfi ( caster sugar)
1 ou L, batut
75 gr de panses ( tipus sultanes)
7 gr de llevat sec de forner
Oli d'oliva per engrasar
1 culleradeta de sal
Ratlladura de llimona ( la pell groga)
1/4 culleradeta de nou moscada
1/4 culleradeta de clau mòlt
Per les creus:
75gr de farina
2 -3 cullerades d'aigua freda

Elaboració:

Fem una bullida a la llet, apartem del foc i li afegim la mantega fins que es fongui i deixem que s'atemperi, però que no arribi a refredar-se.
En un bol gran afegim la farina de força, el sucre superfí, el llevat i la sal. Combinem amb les varilles i fem un forat al centre.
Aboquem la llet amb la mantega al forat i afegim l'ou batut. Barregem amb una cullera de fusta fins que s'absorbeixi el líquid.
Amb les mans enfarinades continuem mesclant fins a combinar tots els ingredients. Quedarà una massa enganxosa
Bolquem la massa sobre la superfície de treball també enfarinada i continuem pastant amb les mans de la següent manera: amb una mà subjectem la massa i amb la palma de l'altra mà l'estirem i la tornem a plegar sobre si mateixa, repetim durant uns 5 minuts fins a aconseguir una massa suau i elàstica que no s'enganxi.
Seguidament, formem una bola amb la massa i la col·loquem en un bol untat amb oli. Ho cobrim amb paper film transparent i el deixem en un lloc càlid, sense corrents d'aire almenys durant 1 hora o fins que dobli el seu volum.
Passat aquest temps, incorporem les panses, la ratlladura de la llimona i la mescla d'espècies i pastem amb suavitat durant uns 3 minuts fins que quedi una massa uniforme.
Tornem a cobrir el bol amb paper film transparent i deixem 1 hora més.
Un cop llevada per segona vegada l'aboquem sobre la superfície de treball, de nou, enfarinada i amb suavitat l'anem desgasant pressionant amb els artells de les mans 4 o 5 vegades. Dividim la massa en 15 porcions iguals, les arrodonim amb les mans fent-les rodar contra la superfície fins que quedin perfectament llises
Col·loquem els panets sobre una safata del forn coberta amb paper vegetal de forn, deixant una separació de 5 cm entre ells. Els tapem amb paper film o un drap net i els deixem créixer durant 1 hora més.
Preescalfem el forn uns minuts abans a 220 º i col·loquem la reixeta a mitja alçada

Per fer les creus:
En un bol petit, col·loquem la farina i la barregem amb l'aigua freda, afegint-la a poc a poc fins a obtenir una pasta espessa. Omplim la mànega de pastissera i fem les creus sobre els panets ja llevats.

Fornada:
Enfornem durant 15 minuts.
Un cop trets pintem els panets amb mel amb un pinzell de rebosteria

BELTANE
Xampanyet de saüc

No havia fet mai aquest cava i el trobo realment deliciós.
20 -25 umbèl·les de saüc
5 l d'aigua filtrada o embotellada
2 cullerades soperes de vinagre
3 llimones senceres
350 gr -400gr de sucre blanc

Agafem una garrafa gran de vidre i afegim els 5 litres d'aigua, les umbel·les de saüc (no patiu si em poseu moltes més), el sucre (jo prèviament el dissolc amb una mica de l'aigua que afegiré a la garrafa. N'admet bastant, amb 400 gr de sucre no queda pas dolç), les llimones tallades a quarts per poder passar-les pel broc i les cullerades de vinagre (estrictes, perquè sinó farem vinagre en comptes de cava).

Un cop tot dipositat a la garrafa tapem el broc amb una gasa fina de cotó perquè no hi entrin mosques i perquè pugui sortir el gas carbònic. Deixarem la garrafa a sol i serena mínim 5 dies. Cada dia anirem remenant-la  fins que veieu les bombolletes de fermentació a la superfície. Durant aquest procés hauria de fer una olor intensa i aromàtica, no pas avinagrada.

Quan es vegin les bombolletes de fermentació filtrarem el líquid amb un colador de roba i tirarem els residus sòlids. Embotellarem el líquid en ampolles de vidre de tap hermètic (com les de gasosa antigues) i es deixaran en posició horitzontal en un lloc fosc i fresc durant 7 o 10 dies.
(La meva experiència és que com més dies es deixen van perdent el gas i queda com un cava esbravat)
Passats aquests dies, el poseu a la nevera fins que estigui ben fresquet per poder beure'l.

SAMHAIN
És tradició per la nit de Samhain o Castanyada beure vi calent. Us deixo la recepta que fem a casa:

Vi calent amb espècies
Ingredients
750ml de vi negre
80gr de sucre morè
Cardamom
6 claus
2 estrelles d’anís estrellat,
2 branques de canyella,
Nou moscada,
pell de llimona
pell de taronja.
Procediment:

Agafem una olla i posem la meitat del vi.
S’hi afegeixen totes les especies i  el sucre fins que es comença a escalfar i comencen a sortir els aromes. Es va removent fins que es dissol el sucre. S’incorpora la resta de vi barrejant bé.
Escalfant a mitja temperatura sense deixar que arribi a bullir.
Es cuina a foc mitjà-baix durant 30 minuts. Finalment es comprova el punt de dolçor i si li afegeix més mel o sucre.
L’important és que el vi no arribi a bullir. S’ha de preparar a foc lent i a poc a poc afegir-li els diferents ingredients. Els vins negres que millor funcionen són els joves i afruitats

Els nens del bosc
Aquesta il·lustració va néixer mentre em llegia la novel·la Cartas de una pionera de Elinoire Pruitt Stewart. Només començar l'autora fa al·lusió en una de les seves cartes als nens perduts / The Babes in the Wood, un conte tradicional anglès de Thomas Millington i em va inspirar a fer aquest dibuix. El text deia així:

Los niños perdidos es un cuento tradicional que narra el abandono de dos huérfanos en la foresta. Tras fallecer son cubiertos con hojas por los petirrojos. Se ha convertido en la imagen de las personas inocentes que se ven envueltas involuntariamente en situaciones peligrosas.






Vasilissa la Bella

Conte tradicional rus. Vassilissa- era la filla d'un comerciant. La seva mare  va morir molt aviat, però abans de partir a l' altre món, li va donar una nina. Aquesta nina tenia poders màgics. En un moment difícil o simplement quan es necessitava un consell, calia alimentar i parlar amb la nina.

Quan el pare es va casar per segona vegada, es va equivocar en triar una nova esposa, esperant la seva amabilitat i economia. La madrastra, que tenia dues filles, no li agradava Vassilissa  per la seva bellesa. Ella i les seves filles van obligar-la a fer tot el treball dur i molt, amb l'esperança que del treball perdés pes i perdés la seva complexió. Però Vassilissa fent tot el treball, es va tornar cada vegada més bella, perquè la nina la va ajudar en tot.

Quan les filles van créixer, els pretendents van començar a cortejar a Vassilissa i ningú va parar esment a les lletges filles majors de la madrastra. Al principi, la madrastra va posar com a condició que donaria a Vassilissa en matrimoni només si després que les germanes majors es casessin. I després va decidir matar-la per complet.
Una bruixa terrible BavaYaga vivia en el bosc, i menjava persones. Manant a la seva fillastra al bosc amb tasques, la madrastra esperava que allí es trobés amb BavaYaga i que se la mengés. Però la nina sempre treia a Vassilissa del bosc, indicant-li el camí correcte.

Una vegada que la madrastra i les seves filles van arribar a un acord, a la nit, quan les germanes estaven assegudes treballant al costat de l'espelma, una de les germanes, suposadament per accident, va apagar el foc. El foc era difícil d'aconseguir, era necessari i per aconseguir-lo s'havia d'entrar al bosc fins la casa de BavaYaga. Les dues filles de la madrastra es van negar a anar, van treure a Vassilissa per la porta i li van dir que no tornés sense foc. Vassilissa  no tenia por de la BavaYaga i els seus maleficis i va anar-hi, va treballar per a ella durant diversos dies. I quan BavaYaga va descobrir que la nena va ser beneïda abans de la seva mort per la seva mare la va expulsar del seu territori, dient que no necessitava als beneïts. A la sortida, va prendre un dels cranis humans que hi havia aprop, en els ulls de la qual brillava un foc, i li ho va donar a la nena.




Con otros ojos
Aquest és un conte infantil que vaig escriure i il·lustrar jo mateixa. És un homenatge que li vaig fer al meu pare quan va morir. És un conte molt personal, on explico com era conviure amb el meu pare cec. Aquesta mancança li va generar altres moltes habilitats i una manera de viure i comprendre la vida. Un llegat que ens va transmetre a mi i als meus germans i li agraeixo infinit perquè gràcies a ell ens va deixar en herència la seva singularitat que nosaltres també encarnem.